Bazı soruların cevapları daha fazla soru sormanıza neden olur. Genel olarak Fringe’in bölümleri işleyişi hep bu mantıkla ilerliyor. Bu yüzdendir ki ben dahil birçok izleyici, puzzle parçalarının birleştirilmesini beklerken; dördüncü sezon yayınlanan 14. bölümden sonra 23 Mart’a kadar süren uzun bir ara verdi ve daha fazla merakla beklememize neden oldu. Diziyi izleyen herkesin aşina olduğu ve gizemi hakkında merak ettiği şeylerden biri de bölüm aralarında gösterilen ilginç sembollerdir. Hepsinin doğada bir karşılığı olduğu gibi dikkatle bakıldığında farkedilen ince ayrıntılarını farketmişsinizdir. Peki ya bu semboller daha fazlasını anlatıyorsa?
Bu diziyi online izlemek için tıklayın: Fringe izle
Öncelikle sembolleri tek tek ele alarak ne gibi ayrıntılara sahip olduklarına bakalım ve daha sonra da ne çeşit bir kodlamada yer aldıklarına geçelim.
Elma (Apple) : Elmanın çekirdeklerin olması gereken yerde karşılıklı 2 insan embriyosunu görüyoruz. Fringe’in konusunu oluşturan pararel evrenler ve her insanın çift yaratıldığına dair bir sembol. Bunun dışında şekil değiştiricilere (shapeshifter) de bir gönderme olabilir.
Denizatı (Seahorse) : Dikkatle baktığınızda denizatının tam ortasında dikdörtgen içinde ki simgeyi görürsünüz. Tam adı Fibonacci Dizisinin sembolize hali olan spiraldir. 1202 yılında üremeyle ilgili olarak İtalyanLeonardo Fibonacci tarafından ortaya konulmuştur. Biraz daha aşağıya baktığımızda ise kuyruğunun girdap gibi olan halini görüyoruz. Bu da yine Fibonacci’nin “Altın Oran” ından gelmektedir. Simgesi ise “” olarak gösterilmektedir. Doğada ve mimaride birçok yerde altın oran ve Fibonacci dizisine rastlamak mümkündür. Papatya, ayçiçeği hatta Süleymaniye ve Selimiye Camileri’nin minarelerinde bile bu dizi mevcuttur.
Yaprak (Leaf) : Beynimizdeki dalgalar 4 çeşittir. Bunlar birçok yapımın yada projenin de başlarında kullanılan Alfa, Beta, Gama(Theta) ve Delta’dır. Delta’nın işareti olan “Δ” simgesini yaprağın tam ortasında görebilirsiniz. Delta bu dalgalar arasında en yavaş olanıdır. Çoğunlukla insanların derin şuur modlarında görülürür. Hipnoz, astral seyahat yada uykuda görülen rüya gibi… Dizide bu tarz beyin dalgalarıyla ilgili olarak Walter’ın birçok deneyi olacaktır.
Kurbağa (Frog) : Sırtında Yunan alfabesinin 21. harfi olan “Φ” yi görmekteyiz. “Phi” diye latinceye çevrilir, “Fi” diye okunur. Matematikten aşina olduğumuz Pi (π) sayısı farklıdır. Fi’nin karşılığı 1.6180339887… sayısına yakındır. Fibonacci’nin altın oranında Fi’nin önemi büyüktür. Yine doğada bu sayıya örnek olacak işaretler vardır. En büyük örnek ise Mısır’daki Keops Piramitleri‘ndedir. Dizide bu sayı daha ilk bölümden yer almıştır.
Kelebek (Butterfly) : Yandaki resimde yer alan sembolümüzde ise bir kelebek yer alıyor. Ancak kelebekte olmaması gereken insan eline benzer kemikler var. Her kelebeğin her bir kanat çırpışının hayatta büyük önemi olduğu varsayılır. Bu ufacık etki bile çok uzaklardaki insanların hayatlarını değiştirdiği söylenir. Dizide ise bu ana konulardan biri. Walter’ın Peter için yaptıklarının evrenler arası dengeyi bozması gibi.
Çiçek (Flower) : Sembolümüzde ilk farkedilen şey yapraklarındaki farklılık. Bir yusufçuğun kanadı yapraklardan birininin yerini almış. Aslında bundan başka dikkatle baktığınızda 2 tane daha deri kaplı yaprak görüceksiniz. Toplamda 3 kanat olan bu yapraklar aslında bir yusufçuğun kanadının evrimini temsil ediyor. Bunun dışında çiçeğin merkezindeki polenlere ortadan bir çizgi çizdiğimizde, 2 tarafında ne kadar simetrik olduğunu görüceksinizdir. Bu da Fibonacci diziliminin doğadaki kusursuz örneklerinden biri. Ayrıca yine polenlerin olduğu yerde bir maçaya benzer simge var. Ama o maça değil “Karmaşık Analiz” de yer alan “Mandelbrot set” adındaki kümelerden bir tanesi. Bu kümeye doğada, ağaçların yapraklarının dizimi gibi yerlerde rastlamak mümkün.
El (Hand) : İlk bakışta farketmemeniz yada yadırgamamanız olası. Zira fazla olan parmak hiç göze batmıyor. Evet resimdeki el sembolünde serçe parmağın yanındaki parmak fazla. Yine bu resim de Fibonacci’nin dizilimi ve Pisagor üçgeniyle ilgili olduğu söylenmiş. İlk insanların da 6 parmaklı olduğuna dair fosiller bulunmakta. Gerçek hayatta da bu tarz 6 parmaklı insanlar yaşamaktadır. Tıpkı bunun gibi : “The 12 Fingered Indian Man“
Boynuz ( Horn) : Şekil itibariyle tıpkı denizatının kuyruğuna benziyor. Denizatının kuyruğu da, bu sembol de Fibonacci dizilimindeki spirale benziyor. Üzerindeki rakamlar ise yine kurbağadaki gibi Fi (Phi) sayısının matematikteki yaklaşık değeridir (1.6180339887…). Kısacası bu sembolde diğerlerinde olmayan farklı bir işaret yada şekil yok. Zaten kodlamada yer almıyor. Ancak Fringe’in resmi sitesinin yayınladığı bağlantılı Phi sayfasında görünüyor. Bakmanızı tavsiye ederim : Phi Sayısı
Duman (Smoke) : Dizi başlamadan önce yapılan tanıtımlarda sıkça geçiyordu bu sembol. Bir dumanın içinde gizlenmiş bir insan yüzünün yandan profilini görebilirsiniz. Ancak bana kalırsa bu Olivia Dunham. Büyük ihtimal dizide Olivia’nın sahip olduğu özellikleriyle ilgili. (Spoiler: Hatta diziyi izleyenler bilir; pararel evrenler arası geçişi de ne kadar rahat yapabildiğini.) Sembolün animasyon halini şuvideo‘dan izleyebilirsiniz.
Tüm bu sembollerin ne gibi benzerlikler taşıdığını, nasıl mesajlar ilettiğini gördük. Ancak sembollerin bize anlatmak istedikleri bunlarla sınırlı değil. Yazının başında da belirttiğim gibi bir kodlamada kullanılıyorlar. M.Ö. 3. ve 4. yüzyılda yaşıyan Mayalılar’ın kullandığı Maya Dili’nde de buna benzer Glyphs kodları bulunmaktaydı. Günümüzde bile bu dilde kullanılan kodların en fazla %80’i çözümlenmiştir. İşte Fringe’de bu sembollerin o tarz bir kodla aslında alfabeye karşılığı olduğu belirtiliyor. Bu şekilde her bölümde çıkan farklı sembollerin aslında o bölümle ilgili bir kelimeye işaret olduğunu görüyoruz. Bir nevi ipucu. Sembollerin etraflarındaki sarı noktaları farketmişsinizdir. Bunlar da harfleri oluştururken yardımcı olan bir diğer ayrıntı. Öncelikle semboller kullanılarak oluşturulan alfabeye göz atalım:
Bu alfabe kaynak gösterilerek bölümlerdeki kelimeler bulunmuş. Fringepedia 4 sezon boyunca tüm bölümlerde gösterilen şekillerle ilgili olarak ortaya çıkan kelimeleri yazmış. Örnek olarak dizinin pilot bölümü olan ilk bölümde gözcülere itafen “Observer” kelimesi(aşağıda) çıkmış. Ya da son yayınlanan “The End of All Things” adlı bölümde herkese göre farklı yorumlanabilinecek bir kelime olan “Unite” yaratılmış. Hepsine tek tek bakmak isteyenler buraya bakabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınıza saygılıyım