Ana içeriğe atla

Karanlık Madde ( Belgesel )

Karanlık madde, kozmoloji ve astronomi ile ilgili gözlemleri açıklamak için öne sürülen bir madde türüdür. Karanlık madde parçacıkları, ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemez, ancak çevrelerinde sebep oldukları etkiler sayesinde varlıkları anlaşılabilir. Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık %84’ünün karanlık madde olduğu düşünülüyor. Karanlık maddeyi oluşturan parçacıkların niteliği, günümüzde hâlâ tartışma konusudur. Pek çok araştırma grubu, doğrudan ya da dolaylı yöntemlerle, karanlık madde parçacıklarını belirlemek için çalışıyor.
Karanlık maddenin varlığına işaret eden pek çok gözlemsel veri var. Birincisi gökcisimlerinin içinde bulundukları gökadaların merkezleri etrafındaki dönme hızlarının gökadaların merkezine olan mesafeye bağlı olarak değişiminin açıklanabilmesi için sadece ışıkla etkileşen madde miktarı yeterli olmuyor. Kayıp kütle problemi olarak adlandırılan bu durumun sebebinin ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemeyen karanlık madde parçacıkları olduğu düşünülüyor.
Karanlık maddenin varlığına işaret eden bir diğer gözlemsel olgu, ışığın uzayda bükülmesi ile ilgili. Genel görelilik kuramı kütlenin uzayı eğdiğini söyler. Işık ışınlarının uzayın eğriliğinden etkilenmesi, bazı gökcisimlerinin olduğundan daha büyük görünmesine neden olur. Merceklerin nesneleri olduğundan daha büyük göstermesine benzediği için kütleçekimsel mercekleme olarak adlandırılan bu olgu sayesinde, bir sistemin sadece geometrisini inceleyerek içerdiği kütle miktarı hesaplanabilir. Gökada kümeleri ile ilgili gözlemler de karanlık maddenin varlığına işaret ediyor. Örneğin Abell 2009 gökada kümesindeki karanlık madde miktarının Güneş’in kütlesinin 1014 katından daha fazla olduğu hesaplanıyor.
Karanlık maddenin niteliği hakkındaki tartışmalar ve araştırmalar hâlâ devam ediyor. Gözlemler ile sadece sıradan maddenin varlığına dayalı kuramsal hesaplar arasındaki uyumsuzluğun bir kısmı, çok az ışık yaydığı için gözlemlenmesi çok zor olan sıradan maddelerden kaynaklanıyor olabilir. Ancak Büyük Patlama ile üretilebilecek sıradan madde miktarının bir üst sınırı var ve bu miktar gözlemleri açıklamak için yeterli değil. Newton’un ve Einstein’ın kütleçekim yasalarını değiştirerek verileri açıklamaya çalışan kuramlar olsa da karanlık madde hipotezinin fizikçiler arasında yaygın olarak kabul gördüğü söylenebilir. Var oldukları öne sürülen karanlık madde parçacıkları arasında diğer parçacıklarla sadece kütleçekimi ve zayıf kuvvet (dört temel kuvvetten biri) aracılığıyla etkileşen parçacıklar ve aksionlar sayılabilir.
Karanlık madde parçacıklarını gözlemlemek ve niteliklerini belirlemek için pek çok araştırma yapılıyor. Bu çalışmalar, doğrudan gözlemler ve dolaylı gözlemler olarak ikiye ayrılabilir. Genellikle yeraltına inşa edilen laboratuvarlarda yapılan doğrudan gözlem araştırmalarında karanlık madde parçacıklarının dedektörler içindeki atomlardan saçılmaları belirlenmeye çalışılır. Dolaylı gözlemlerde ise karanlık madde parçacıklarının bozunması ya da yok olması sırasında oluşabilecek ürünler araştırılır.
- See more at: http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/karanlik-madde-nedir#sthash.VWEj6ABT.dpuf



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eskici ve Oğulları Özet - Orhan Kemal

Romanın Başlıca Karakterleri   Eskici Topal:   Trablus Savaşı’nda bacağını yitiren yaşlı baba Büyük oğul:   Eskicinin büyük oğlu. Küçük oğul: Eskicinin küçük oğlu. On sekiz yaşında. Zeliha:   Eskicinin kızı. Ayşe:   Büyük oğul Memet’in kızı. Zeynep:   Küçük oğul Ali’nin kütlü toplarken tanıştığı kız. Ünal:   Damat. Çarşı esnafı:   Oğlan Cemil, Berber Bahri, Köşker Niyazi… ESKİCİ VE OĞULLARI ya da ESKİCİ DÜKKÂNI (Kitabın konusu, eleştirisi) Eskici ve Oğullan 1962’de yayımlandıktan sonra Orhan Kemal romanın adını değiştiriyor “Eskici Dükkânı” yapıyor. 372 sayfalık roman 2. basımla birlikte bu adla da tanınıyor. Romanın başkahramanı, İkinci Ordu, Üçüncü Kolordu malûllerinden başçavuş eskisi Eskici Topal’dır. Roman boyunca adı hep böyle geçer. Babası, zamanında büyük çiftçi Resul Ağa’dır. Konaklarda yaşamış, çocukluğu, gençliği orada geçmiş, kansını oraya gelin getirmiştir. İkide bir “Bu bacak, ben bu bacağı Trablus’ta, kahpe ...

Fringe Dizisindeki Sembollerin Sırrı

Bazı soruların cevapları daha fazla soru sormanıza neden olur. Genel olarak Fringe’in bölümleri işleyişi hep bu mantıkla ilerliyor. Bu yüzdendir ki ben dahil birçok izleyici, puzzle parçalarının birleştirilmesini beklerken; dördüncü sezon yayınlanan 14. bölümden sonra 23 Mart’a kadar süren uzun bir ara verdi ve daha fazla merakla beklememize neden oldu. Diziyi izleyen herkesin aşina olduğu ve gizemi hakkında merak ettiği şeylerden biri de bölüm aralarında gösterilen ilginç sembollerdir. Hepsinin doğada bir karşılığı olduğu gibi dikkatle bakıldığında farkedilen ince ayrıntılarını farketmişsinizdir. Peki ya bu semboller daha fazlasını anlatıyorsa? Bu diziyi online izlemek için tıklayın:  Fringe izle Öncelikle sembolleri tek tek ele alarak ne gibi ayrıntılara sahip olduklarına bakalım ve daha sonra da ne çeşit bir kodlamada yer aldıklarına geçelim. Elma (Apple)  : Elmanın çekirdeklerin olması gereken yerde karşılıklı 2 insan embriyosunu görüyoruz. ...

2.BÖLÜM : Opportunity ve Spirit kaşifleri ile Mars’ta suyun keşfi

— 20 Haziran 2014 Roket  bir kere fırlatma aracı tarafından  Mars yoluna  itilince,  Güneşe doğru yönelimini  koruyabilmeli. Yön ve konumlanmasını düzeltebilmeli ki,  Mars’a varabilsin  ve  Mars’ta hedeflediğimiz  küçük noktaya ulaşabilsin. Yani tüm bunlar  7 aylık seyahat   süresince  meydana gelmeli. ( Cornell Üniversitesi’nden Yer ve Gök Bilimci   Steves Squyres ) Jet itici laboratuvarı California Teknoloji Enstitüsü / Steves Squyres FIRLATMADAN 7 AY SONRA Çözülmesi gereken asıl sorun planlamadır.   Mars o kadar uzak ki bir radyo sinyalinin tek yönlü olarak Mars’tan dünyaya gelmesi 10 dakikayı bulur  ancak  Mars atmosferinin başladığı noktaya  varmamızla yüzeyde zıplamaya başlamamız arasındaki süre sadece  6 dakikadır.  Yani iş inmeye gelince yardım etmek için yapabileceğimiz hiçbir şey yok.  Kaşifler kendi başlarınalar  ve bizler sadece onların hayatta kalıp kalmadıkları...